Dacă pentru mulţi dintre noi privitul spre cer înseamnă o simplă delectare a ochiului, pentru Paul Draghiş, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, reprezintă o adevărată pasiune, care, în ultimii doi ani, i-a adus rezultate deosebite la diferite concursuri de Astronomie şi Astrofizică atât în ţară, cât şi în străinătate.
Ultimul rezultat de excepţie pentru elevul Draghiş, care provine dintr-o familie sălăjeană, din comuna Creaca, dar care s-a stabilit de ani buni împreună cu părinţii în Baia Mare, a fost obţinut săptămâna trecută. Acesta a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţianală de Astronomie de la Gwangiu (Coreea de Sud).
Pasiunea pentru astronomie a avut-o de mic. „Încă de când eram mic îmi plăcea să mă uit la cer şi să unesc stelele cu linii imaginare, imaginându-mi diferite forme. Odată cu trecerea timpului, am vizionat diverse documentare legate de astronomie care mi-au crescut interesul pentru această ştiinţă. În clasa a VII-a, am fost anunţat de cursurile de astronomie de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, ţinute de domnul profesor Lucian Stoian”, rememorează Paul Draghiş.
Primul rezultat notabil obţinut în această ramură a fost premiul I la Olimpiada Judeţeană de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în urmă cu doi ani, când Paul Draghiş era elev în clasa a VII-a. A urmat o menţiune la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică şi, totodată, calificarea în lotul naţional pentru selecţia la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.
În clasa a VIII-a a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, rezultat ce i-a permis să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie, de la Almaty (Kazahstan), de unde s-a întors cu medalia de argint, la categoria juniori.
În această vară a făcut parte din lotul naţional al României care a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, de la Rio de Janeiro (Brazilia), obţinând menţiune la proba de individual şi premiul trei cu echipa. De altfel, această olimpiadă, care a fost penultima la care a participat, i s-a părut şi cea mai dificilă. „Cea mai grea dintre olimpiade a fost cea din Brazilia, mai ales că accentul s-a pus pe viteza de rezolvare a problemelor”, ne-a declarat elevul de clasa a X-a.
Pentru a-şi vedea visul împlinit, acela de a profesa în acest domeniu, Paul Draghiş va fi obligat să urmeze o facultate în străinătate. „Aş dori să continui să studiez astronomia şi la facultate însă, cum această materie nu se studiează în ţară, cred că mă voi orienta spre o facultate din străinătate, pentru că-mi doresc să urmez o meserie în acest domeniu”.
De menţionat că Lucian Stoian, profesorul şi directorul adjunct al Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, cel care s-a ocupat de pregătirea elevului Paul Draghiş, este sălăjean de origine, absolvind studiile liceale la Jibou.
Impresionant, valoarea acestui tanar demonstreaza ca Romania are resurse. Felicitari si multe realizari in viitor.